Allt som händer runt mig!

Direktlänk till inlägg 30 januari 2015

Att vara en ung feminist, i en liten kommun

Av Jossan Bergström - 30 januari 2015 20:31

 Kan jag helt ärligt, med öppet hjärta säga är inte lätt. Visst finns det människor som delar mina åsiker. Men det finns också människor som INTE delar mina åsikter och är mer än villiga att påpeka att min åsikt är fel.

Tro mig, jag vet att alla har olika åsikter och det är bara acceptera och gå vidare. Men det vet inte vissa personer i min kommun.

Jag har flera gånger blivit kallad feministjävel, fått höra att jag ska hålla tyst för de vill inte höra nå mer feministtrams, och att jag är en manshatare.

I början tog jag åt mig, jag kände som om jag blev kränkt ända ner till själen för de visste inte vad jag tänkte och tyckte egentligen. Utan det krävdes bara att jag sa att jag var feminist och de fattade en bild av mig. Men nu när jag möter en person som kallar mig feministjävel, ler jag och säger: Och en stolt sådan!

För det är jag, jag är stolt över mina åsikter och tankar. Jag är stolt över att kunna se utanför ramarna, och jag är stolt över systerskapet och vad vi har åstadkommit.
¨


Jag minns tydligt första gången när jag sa till min klass att jag var feminist, och den första frågan var om jag hatade alla män, och att planen med feminismen var att sätta kvinnorna på en piedestal och trycka ner männen? Då blev jag arg. Jag reagerade med ilska, för så var det verkligen inte! Jag hatar inte män, och jag vill inte sätta kvinnorna på en piedestal och trycka ner männen.

Jag vill ha jämnställdhet!

Jag vill sätta kvinnor och män på samma piedestal, lika högt ovanför marken.

Då regerade jag med ilska, om någon skulle ställa samma fråga idag, skulle jag lugnt förklara vad feminismen är för mig. För det är så, feministen kan vara olika för människa till människa, precis som allt annat i världen.

Men fast jag förklarade detta, behandlar vissa personer i min skola med mindre respekt. De säger saker med vilje i min närhet som gör mig irriterad och ledsen bara för att de ska trigga igång mig. Visst sa jag att jag accepterar att människor har olika åsikter? Det betyder inte inte att jag framför för min åsikt! Jag säger vad jag tycker om den personens åsikt och om den personen inte vill lyssna på det, så är det så. Men jag har iallafall försökt. Så jag svara dessa människor och använder all fakta jag kan, men ändå känns det som det jag som blir förloraren efter diskussionen. För de skiter helt enkelt i det, för de tycker det bara är kul att trigga igång mig. Helt ärligt kan jag inte säga vad personerna tycker. För de är så rädda. Rädda för att vara annorlunda än de trångsynta normerna som är i min kommun.

En gång hade jag ett tal som jag skulle framföra om genus och feminism, som jag skulle framföra för min klass. Jag var otroligt nervös, för jag visste när jag var klar att jag skulle få höra att jag var dum i huvudet, att jag ska hålla käften och att jag visste fan ingenting! Och det var exakt vad jag fick höra, men som tur var, var det så att läraren jag hade är också feminist. Så hon hjälpte mig. Hon kom med fakta som jag inte visste, hjälpte mig att formulera mig på rätt sätt med mera. Jag var glad över det, men när jag satt mig ner igen hade jag en stor klump i magen.

För en personen hade sagt: Är det inte bra som det är? Varför ska vi tjafsa och hålla på?

Det var den kommentaren som fick mig att reagera som mest. Det är inte bra som det är! Vi kvinnor behandlas dagligen med mindre respekt än männen runt omkring oss.Och tjafsa? Om det är vad det krävas för att människor ska öppna sina ögon och kolla lite högre än vad samhället vill, och inse att det är inte bra som det är. Då kan jag ställa mig och tjafsa dagarna i ände.

¨ Just nu är jag och en till på min skola som är feminister, eller ”öppna feminister”. Fast jag vet att många kvinnor och män tycker som jag. Men de vågar inte! De är rädda för vad människorna ska göra och säga. För de ser hur jag behandlas dagligen.

Jag blir dagligen kallad feministjävel,

Jag blir dagligen kallas manshatare,

Jag blir dagligen nersänkt över mina åsikter,

och jag går dagligen hem med en klump i magen, för jag är rädd hur världen kommer att sluta. Men det är vad jag tänker ta, för att min åsikt kan göra skillnad!

För jag är en feministjävel, och en jävligt stolt sådan.


Lite tankar en fredagskväll, och antagligen kommer det flera liknade inlägg senare.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jossan Bergström - 17 maj 2016 09:43

Det var längesen jag var här inne, och mycket har ändrats sen dess. Jag har flyttat hemifrån och bor själv i en studentkorridor i utanför Falun. Jag går på Kristinegymnasiet och läser samhällsvetenskap. Jag funderar på att börja blogga igen. Men...

Av Jossan Bergström - 14 februari 2015 10:31


Red både Fabian och Mirinda igår, Mirinda var lite dryg, hon låg på bettet och var mer intresserad av sakerna runt omkring henne. Försökte ändå köra ett relativt bra dressyr pass, men det gick inte så bra som jag vela. Men men! Sprang av henne i skog...

Av Jossan Bergström - 10 februari 2015 21:53


Blev ändrade planer idag med! Blev ingen ridning på mammas kompis häst, tiden blev ändrad till fredagen. Mirinda: hon kördes istället idag, för hon har blivit riden de senaste passen. Körde först 4 varv på banan som uppvärmingen, skuttade ett halvt ...

Av Jossan Bergström - 10 februari 2015 08:14

Imorse var jag inte lika pigg när jag vakna, men inte heller lika trött som jag var förra veckan. Idag ska jag hjälpa en vän till mamma och rida en av hennes travare, jag går antagligen ut i skogen och klättrar + lite trav. Blir antagligen någon in...

Av Jossan Bergström - 9 februari 2015 20:01

Jaha ridturen blev lite ändrade idag, blev en skitt och trav tur tillsammans med pappa som körde en av travarna, Rurik. Inte så lätt att ta kort när man rör sig, och ekipaget som man tar kort på sig rör sig också :) Men ridturen gick bra, Fabian ...

Presentation


Allt Och Lite Till!

Fråga mig

2 besvarade frågor

Omröstning

Ska jag blogga mer?
 Ja
 Nej
 Nej, du kan lägga ner bloggen

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11
12 13 14 15 16 17 18
19
20 21
22
23
24
25
26
27
28 29 30 31
<<< Januari 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se